Kwetsbaarheid en schoonheid

Ik keek van het weekend naar The Voice of Holland… Zag een jonge blonde vrouw op een groot en donker podium staan. Ze zingt met een intensiteit die ontroert en het hart treft. En aan het slot van het lied over de smart van de liefde, haalt de jonge vrouw uit: een lang durende, licht raspende en toch volkomen zuivere schreeuw waar geen eind aan lijkt te komen… Adembenemend om naar te luisteren…

Haar coach zei de week ervoor met een lichte verontschuldiging en zoekend naar woorden dat hij iedereen van ons – toeschouwers van deze indrukwekkende schoonheid – een beetje van de pijn toewenst die deze jonge vrouw dagelijks voelt. Het is een fysieke pijn die ze dagelijks ondergaat en die haar hier op het podium heeft gebracht, haar laat zingen met die intensiteit. In het zingen is ze voor even van haar pijn verlost.

Pijn en lijden, onze kwetsbaarheden in het leven, we gaan ze het liefst uit de weg. We duwen het weg, vechten er tegen, zoeken afleiding, vluchten ervoor. Wanneer we er van verlost zijn, zullen we gelukkig zijn. Zo luidt de ambitie waarmee we leven. Maar dat klopt niet… Gelukt dat bestaat bij de afwezigheid van enige vorm van kwetsbaarheid is geen geluk. Werkelijke schoonheid bestaat niet zonder de kern van kwetsbaarheid die er het levende hart van vormt. Ga maar na; de mooiste liedjes gaan over de verdrietigste dingen in het leven. Het lied geeft ruimte aan de stem die in de schreeuw uitdrukking geeft aan een beklag. Een uiting van de onuitwisbaarheid van onze kwetsbaarheid als mens. En toch wordt daarin, in die expressie schoonheid geboren. Weten, voelen we even dat we leven…

Een vreemde maar wijze wens van haar coach aan ons. Hij wenst ons uiteraard niet de pijn als zodanig toe, maar de mogelijkheid om tot intensiteit van leven, tot schoonheid, te komen. Daar is geen bijzondere prestatie voor nodig, maar wel een aandachtigheid en ons openstellen voor onze kwetsbaarheid. Een broosheid die, op de juiste wijze stem gegeven, uitdrukking heeft aan onze menselijkheid, en daarmee iets van schoonheid en waardigheid aan de wereld toont…

Dit artikel is geplaatst in Uncategorized. Bookmark hier de permalink.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.