Geduld

Heb ik nog wel genoeg geduld? Dit is een vraag die regelmatig langskomt als ik weer druk bezig ben. Er is zoveel te doen. Van het een naar het ander. Zeker: een vitaal en vol bestaan is een vorm van rijkdom. Maar toch kan ik me in veel van wat ik doen niet aan de indruk onttrekken dat ik te snel ga. Dat ik ergens in het doen ook steeds – subtiel of grof – mijn wil aan de wereld aan het opleggen ben. Soms is dat prima en moet er opgetreden, bijgestuurd, ingegrepen worden. Om koers te bepalen of richting te vinden.

Maar vaak is het ook of iets me ontglipt. Noem het het contact met de dingen. Een vorm van voeling met wat ik doe. Een voeling die niet gericht is op beheersing of controle, maar eerder op contact. Ik ken momenten dat dat er wel is. Dan is het alsof ik leef in een andere tijd. Daarmee bedoel ik dat het leefritme, de cadans van het leven niet alleen door mij bepaald wordt, maar tevens door de dingen waarop ik betrokken ben. Ik pas me aan, leef in een vorm van afstemming. Bij een creatief proces van schrijven bijvoorbeeld, of in het werk aan een onderzoeksproject. Dat moet groeien, zegt men dan wel eens.

De Russische regisseur Andrei Tarkovsky schreef in zijn dagboek de volgende woorden:

Hoe komt een project tot ontwikkeling?

Het is uiteraard een zeer mysterieus,

onmerkbaar proces.

Het gaat onafhankelijk van ons zijn gang,

in het onderbewustzijn,

uitkristalliserend op de wanden van de ziel.

Het is de vorm van de ziel

dat het uniek maakt,

inderdaad alleen de ziel beslist

de verborgen ‘draagtijd’ van het beeld

dat niet kan worden waargenomen

door de bewuste blik.

Hij verwijst naar zijn eigen projecten waarin hij zoekt naar de juiste beelden in zijn films. Diepe woorden die wijzen op het belang van dingen te laten rijpen. Er niet al te veel met onze scherpe, heldere, bewuste geest mee bezig te zijn. Daarom is het cultiveren van geduld misschien zo moeilijk, het vraagt om iets loslaten. Maar het is tevens zo belangrijk, want het schept ruimte voor wat echt van belang is…

Dit artikel is geplaatst in Film. Bookmark hier de permalink.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.