Je hebt geen gelegenheid te lezen…

Leven in de traditie van de Stoa is werken aan jezelf. Steeds weer en ongeacht de omstandigheden. Een morele bewerking van onszelf om een beter mens te worden. Om verschil te maken in een wereld waarin willekeur, onrecht, schendingen en ontregelingen aan de orde van de dag zijn. Het politieke, het maatschappelijke is in en in persoonlijk bij Marcus. Onszelf uit te drukken als zoekers naar wijsheid en het goede.
Je hebt geen gelegenheid te lezen…
maar wel om je arrogantie in te perken, wel om lusten en lasten de baas te worden, 
wel om je boven je verlangen naar roem te verheffen, 
wel om je niet kwaad te maken op botte en ondankbare lieden en bovendien voor hen te zorgen. 
(Boek 8, fragment 8)
Hoewel het er weer stevig staat, herinnert hij ons aan dat wezenlijke wat wij, door de kwaliteit van ons zijn, kunnen bijdragen aan die soms knap lastige wereld. Zorgen voor in plaats van ons kwaad maken, de moeilijkere weg, maar wel een die bijdraagt aan het maken van het verschil.
Dit artikel is geplaatst in Aurelius. Bookmark hier de permalink.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.