Mediteren met Marcus Aurelius

In het afgelopen jaar heb ik voor een kleine groep vrienden elke zondagavond een overdenking geschreven en gemaild. Ik koos een pakkende zin uit de Persoonlijke notities van Marcus Aurelius en schreef daar een korte overdenking bij. Ik zal deze teksten nu ook elke zondagavond op dit vergeten blog plaatsen. Zo kunnen de contemplatieve woorden ook hier weer een beetje tot leven komen.

Het werk, activiteiten, onze medemensen, de wereld, ze vragen weer onze aandacht. Het actieve leven in betrekkingen draait weer. Het is zo makkelijk ons hierin te verliezen. Onze aandacht en ons besef van wie we zijn kwijt te raken in alle drukte. Er is zoveel…

Daarom zegt Marcus: Trek je terug in jezelf. (Boek 7, 28)

Hij bedoelt niet: wend je af van de wereld. Want hij vervolgt dit fragment met: Het innerlijk kompas van een redelijk wezen heeft van nature genoeg aan zijn eigen rechtvaardig handelen en de gemoedsrust die het hierdoor bezit.

We verliezen onze aandacht vaak doordat we in onze activiteiten en in onze betrekkingen met anderen iets nodig hebben om ons te vervullen, gerust te stellen, te rechtvaardigen of wat ook. We hebben de wereld nodig om gelukkig te kunnen zijn of ons te verlossen van iets.

Maar we kunnen hollen en grijpen wat we willen; rust, tevredenheid, vreugde of geluk, het schuilt in onszelf. In onze houding – ons innerlijk kompas – waarmee we in de wereld staan. Deze houding vraag ook onderhoud. Steeds weer in alles een beweging terug maken naar onszelf. Terug naar de basis van waaruit we in de wereld staan.

Dit artikel is geplaatst in Aurelius. Bookmark hier de permalink.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.